Kreditkort med Cashback - Kreditkort-listan.se - Jämför bästa kreditkort i Sverige

Kreditkort med Cashback

Här är en guide om Kreditkort med Cashback – där du får pengar tillbaka 

Begreppet Cashback kommer ifrån USA som i huvudsak växte fram på 90 talet. Cashback i sammanhang med kreditkort kallas också kickback. Cashback kommer av att kreditkortföretagen startade så kallade cashback reward program(cashback program/fördelsprogram), som är en typ av incentivprogram kreditkortföretag använder där en viss procent av det du handlar med kortet betalas tillbaka till kortanvändaren. Det första fördelsprogrammet var ett typ av cashback program som blev ett resultat av ett samarbete mellan Citibank og American Airlines som startades i 1989 där kreditkortsanvändaren fick flygbonus på allt som handlades på kortet.

Cashback är en populär fördelsform på kreditkort av den enkla grunden att du får en bonus i pengar tillbaka när du använder kreditkortet. Detta ger dig chansen att få rabatt när du handlar något. Betydelsen av Cashback är att du får pengar tillbaka på transaktioner som du gör med kreditkortet.

Skillnaden mellan cashback och rabatt är at när du får rabatt så dras rabatten direkt i kassan. När du får cashback så får du pengar in på ditt kreditkortskonto gärna i slutet av månaden eller i slutet av faktureringssyklusen. Normalt ges cashback tillbaka som pengar men det finns också cashback som är bundet till att du skall använda den till något speciellt. Detta kan vara t ex att du måste använda cashbacken i en speciell nätbutik eller att du skall använda den till att köpa flybiljetter hos ett speciellt flygbolag.

Olika typer av cashback

Fast Generell cashback – cashback på allt. Detta är den enkla varianten där du får penggar tillbaka på alla köp du gör med kreditkortet. Ett exempel på ett svenskt kreditkort med fast generell cashback är Remember More, kortet som ger dig 1% i cashback på allt du handlar.

Fördelen med denna typen av cashback är att du får pengar tillbaka på allt du handlar och det är många ställen där du normalt inte får rabatt. Detta gör att denna typen av kreditkort är lätta att använda och att det är relativt lätt att få någonting tillbaka när du använder kortet. Nackdelen är att procenten rabatt ofta är ganska låg om man jämför med andra kreditkort som har rabatter eller cashback på speciella brancher.

Kategoribaserad eller branchbaserad cashback. Detta är den typen av cashback som ger dig pengar tillbaka när du köper något inom en speciell bransch eller en speciell kategori. Här hittar man typiskt dagligvarer, flygresor och bensinkort. Denna typen av cashback ger bra möjligheter till besparing när man själv är interesserad i den branschen eller kategorien som kortet har. Ett exempel här är OKQ8 Visa som ger dig cashback på allt du tanker på deras bensinstationer(kortet ger också fast generell cashback) som betalas ut i form av en bonuscheck.

Tidsbegränsad cashback. Under denna kategorien hittar man typiskt kreditkort som har en viss cashback den ena månaden och cashback på någonting annat den nästa månaden. Detta kan vara rabatter under branscher eller kategorier som kläder och skor, elektronik, resor eller dyligt.

Fördelen med denna typen av cashback är att den ofta är den mest fördelaktiga cashbacken räknat i procent. Detta kan vara mycket lönsamt om du har cashback i en bransch du är interesserad i till rätt tid. Nackdelen är att denna typen av cashback inte alltid ger dig fördelar i branscher och kategorier du är interesserad i. När cashbacken varierar över tid så är det svårare att vara strukturerad jämfört med cashback som är konstant och lika hela tiden. Du riskerar också att spendera mer än vanligt pga du får cashback.

Ett exempel på ett kreditkort med tidsbegränsad cashback är Ikano Visa som ger dig rabatter i olika bransher varje månad hela året.